За мен категорично е имало чадър върху бизнеса на Васил Божков,

...
За мен категорично е имало чадър върху бизнеса на Васил Божков,
Коментари Харесай

Над Васил Божков е имало чадър, но сега ще ме вземат бизнеса, твърди Георги Кадиев

За мен изрично е имало чадър върху бизнеса на Васил Божков, той в този момент пада и ще му вземат бизнеса. Това разгласи в изявление за предаването " Тази събота " по бТВ финансистът Георги Кадиев по мотив абсурда с налозите върху лотарийните игри.

Според Кадиев Държавната комисия по хазарта и министърът на финансите Владислав Горанов, който е принципал на комисията, са си затваряли очите пет години за това, че Божков заплаща по-малко от държавната лотария.

Кадиев отговори на обвиняването на Димитър Цонев от Движение за права и свободи, че е отговорен в края на 2013 година от Закона за
хазарта да отпадне думата " лотария ". По думите на Кадиев този пропуск е несъзнателен, само че пък Цонев е предложил по-нисък налог за офлайн игрите, от което загубите за бюджета по това време щяха да са 30 млн. лева " По това време Божков нямаше лотария ", посочи Кадиев. Признава, че през 2014 година предприемачът към този момент имал лотария и евентуално е икономисал 500 хиляди лева от пропуща в закона.

На въпроса дали познава Васил Божков той отговори: " Един единствен път съм се виждал с господин Божков през 2006 година, когато бях зам.-министър на финансите. Дойде при мен, откакто бях внесъл един законопроект, с който увеличавахме налога на
хазарта от 8% на 10%. Законопроектът мина през Министерския съвет, Божков отиде при Пламен Орешарски (министър на финансите) и Орешарски ми написа резолюция да се върне остарелият режим на облагане. Казах, че няма по какъв начин да стане… Стигнахме до бюджетна комисия, на която ръководител беше Йордан Цонев, попитаме вие в този момент какво защитавате: " Това, което желае от вас министърът или това, което е приел Министерският съвет? ", аз признах, че съм в разкрачено състояние. Цонев сподели: " Ние по тази причина сме тук, да ви съберем краката ", описа Кадиев. Увеличението на ставката в последна сметка било признато след няколко месеца.

Според Кадиев поуката от това, което се случва на Васил Божков в момента е за предприемачите – в случай че заиграят с политиците и получат чадър от тях, един миг нещата ще се извърнат против тях и ще им вземат бизнеса. " Ако той е давал пари обратно във времето на политици, което е доста евентуално, никой няма да му ги върне – ще му вземат бизнеса, само че няма да му върнат парите ", разяснява финансистът.

На 23.01.2020г. предложенията на Валери Симеонов за промени в Закона за
хазарта минаха на първо четене в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, а самият той пожела  по вода да им върви. Предложенията бяха утвърдени от 11 депутати от редиците на ГЕРБ и " Обединени патриоти ”.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР